Lyckad workshop kring samverkan skola arbetsliv

Under Gymnasiedagarna och Future Skills var engagemanget stort när skola och arbetsliv möttes under en frukostworkshop arrangerad av Göteborgsregionen (GR) och Svenskt Näringsliv.

På förmiddagen diskuterades praosamverkan, som en av flera aktiviteter, som bidrar till att elever i grundskolan får förmåga att genomföra väl underbyggda studie- och yrkesval. På plats fanns representanter från Grundskoleförvaltningen i Göteborg, Svenskt Näringsliv, Volvocars samt många representanter från både skola och arbetsliv.

Elever från Jättestenskolan gav under workshopen värdefulla tips till både arbetsliv och skola om vad som kan utvecklas inom prao. De tyckte bland annat att det var bra när deras praoföretag, Volvo, besökte dem på skolan innan det var dags för dem att genomföra sin praoperiod.

  • –Det var en stor hjälp att få information om företaget och arbetsuppgifter som man gör där. Efter prao tror vi att det skulle vara bra om vi skulle kunna berätta om vår våra erfarenheter från arbetslivet för varandra och för elever i yngre årskurser, säger Rasmus en av elever som genomfört sin prao på Volvo.

Flera exempel på god samverkan mellan skola och arbetsliv belystes i inspel av både Svenskt Näringsliv och Grundskoleförvaltningen i Göteborg. Under workshopen diskuterades även hur skola och arbetsliv tillsammans kan arbeta för att möta de utmaningar som är kopplade till framtidens arbetsmarknad, kompetensförsörjning samt bidra till att öka elevernas motivation.

  • –Jag har fått med mig mycket från förmiddagens workshop och kommer ha stor användning av detta i vårt fortsatta arbete med prao och frågor kring samverkan skola arbetsliv, säger Ann-Britt Ek, rektor på Ugglumskolan i Partille en av workshopens deltagare.


Kontaktperson på GR: Madelene Schöldberg

Senast uppdaterad: 2019-10-10 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund