Du är här:
GR arbetar med frågor rörande ensamkommande och nyanlända barn i Nätverket för mottagande och integration. Där ingår chefer och strategiskt ansvariga från Göteborgsregionens kommuner, Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Migrationsverket och Västra Götalandsregionen.
Nätverket möts regelbundet och arbetar för att stärka samarbetet mellan kommuner, region och stat kring mottagande av nyanlända och asylsökande ensamkommande samt integration i samhället. Genom nätverket sker erfarenhetsutbyte, gemensam omvärldsbevakning och utvecklingsinsatser i samverkan.
Mellan september 2018 och december 2019 driver Göteborgsregionen tillsammans med Göteborgs Stad ett projektet med följande tre delmål:
Nya GRannar var ett projekt som vände sig till personal inom kommunens verksamhet för nyanlända barn och unga. Syftet var att höja personalens kompetens samt bidra till ökad samverkan mellan bland annat boenden (för ensamkommande), skola och socialtjänst. Projektet avslutades 2018 men du kan fortfarande ladda ner material, filmer m.m. från projektsidan.
Folkhögskolespåret är en modell som möjliggör för ensamkommande ungdomar mellan 18 och 20 år att bo och studera på en folkhögskola. GR drev Folkhögskolespåret i Västra Götalands län med bidrag från Länsstyrelsen fram till 2018. Det projektet är nu avslutat men modellen lever vidare.
Hur underlättar vi som arbetar med ensamkommande ungdomar övergången från att vara asylsökande ensamkommande barn/ungdom till att bli vuxen och inte längre vara kommunens ansvar?
Hitta rätt är ett tematiskt upplagt material som vänder sig till unga som kommit ensamma till Sverige. Hitta rätt bidrar till kvalitetssäkring och systematisering av grundläggande lärande gällande praktiskt vardagsliv, samhällsorientering och personlig utveckling för ensamkommande ungdomar. GR har tagit fram en webbutbildning utifrån Hitta rätt som riktar sig till boendepersonal och socialsekreterare som arbetar med ensamkommande ungdomar.
Webbutbildningen finns kostnadsfritt på informationsverige.se.
Boende för ensamkommande barn och unga
Kommun och sjukvård – Samverkan i Göteborgsområdet tillsatte en arbetsgrupp för att se över insatserna för traumatiserade barn med flyktingbakgrund.
Göteborgsregionen, FoU i Väst genomförde under 2011–2013 ett forsknings- och utvecklingsprojekt om hur det går för ensamkommande barn och ungdomar som kommer till Göteborgsregionen. Läs rapporten från projektet här:
Mer information finns också hos följande myndigheter och organisationer:
Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.