Du är här:
GR erbjuder processtöd, insatser, digitala verktyg och metodmaterial för att utveckla och stötta arbetet med prao – både för skolor och företag. Här visar vi ett gäng av de stöd vi erbjuder, men vi kan även hjälpa till med skräddarsydda upplägg för företag, branscher och skolor.
Praktikplatsen.se är ett verktyg för praktiksamordning för elever, studenter, utbildningsanordnare, skolpersonal, arbetssökande och arbetsplatser. Genom verktyget samordnas och matchas årligen omkring 12 000 praktikplatser. Här kan skolor samla sin praktik, kontakter och aktiviteter och eleverna kan själva söka sina platser.
Syvonline är en informations- och resursplattform för alla som arbetar med studie- och yrkesvägledning. Syvonlines två huvudfunktioner är omvärldsbevakning och spridning av metoder genom metodbanken.
I omvärldsbevakningen samlas nyheter, forskning och information om kurser, utbildningar och relevanta material kopplade till området.
I metodbanken hittar du övningar och metoder att använda både i undervisningssituationer och i vägledningssamtal. Besök plattformen på www.syvonline.se. I metodbanken finns bland mycket annat den digitala lärarhandledningen ”Yrken och utbildning” som innehåller ett helt moment kopplat till prao. Lärarhandledningen nås här
.
Våra tematiserade praktikpaket utmanar det traditionella sättet att arbeta med praktik och knyter an till ett aktuellt samhälls- eller skoltema som blir fokus under elevens praktikperiod.
Läs mer om temapraktik här.
Syftet med prao är att stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv, där prao är ett verktyg för skolorna i arbetet med studie- och yrkesvägledning. Genom prao får eleverna ökad möjlighet att göra ett välgrundat studie- och yrkesval, samtidigt som praoföretagen bidrar till att sprida kunskap om arbetslivet och till arbetet med framtidens kompetensförsörjning.
Den 1 juli 2018 infördes obligatorisk praktisk arbetslivsorientering (prao). Detta innebär att:
Kontaktperson på GR: Johanna Redelius
Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.