Göteborgsregionen (GR) och Praktikplatsen.se erbjuder skolor stöd vid inställd prao

Under rådande omständigheter är det många skolor och kommuner som ställer in prao och ersätter denna med andra former av arbetslivsorienterade insatser. Göteborgsregionen (GR) har genom Praktikplatsen.se tagit fram stöd till kommuner och skolor i detta arbete.

Praoelever inom industrin pratar med handledare

Praktikplatsen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns nu stöd och förslag på arbete med arbetslivsorienterade insatser vid inställd prao publicerat. GR har bland annat arbetat fram ett schema med förslag på lektionsupplägg och uppgifter att genomföra i klassen under en vecka.

Schemaupplägget kan genomföras i sin helhet eller nyttjas som inspiration och anpassas utifrån den enskilda skolans förutsättningar. Möjligheten finns även att ta stöd av GR i genomförandet av temapass då en processledare besöker klassen under en lektion för att föreläsa och hålla i workshop. I dialog med skolan skräddarsys temapassen efter behov och önskemål.

Behov av processtöd till skolledning och pedagoger?

Inställd prao kan innebära en stor omställning för skolor och därmed kräva ny planering för arbetet med att säkerställa att eleverna får den kunskap som praon skulle ha bidragit till. Därför erbjuder Göteborgsregionen skolledning och pedagoger individuellt stöd i planerandet och genomförandet av arbetslivsorienterade insatser.

Ta inspiration av andra kommuner

Vid dialog med kommuner i göteborgsregionen har flera goda exempel presenterats på hur skolor och kommuner har valt att hantera och arbeta med teoretisk prao. På Praktikplatsen.se finns idag beskrivningar och material från Kungsbacka respektive Mölndal som har valt att dela med sig av det upplägg som de arbetat fram.

Gymnasiedagarna och Future Skills 6–8 oktober

Nästa vecka, 6–8 oktober, arrangeras den digitala upplagan av Gymnasiedagarna och Future Skills. Passa på att ta del av de program och aktiviteter som finns tillgängliga under mässans tre dagar. På arbetsmarknadsdelen Future Skills finns möjlighet att chatta med branscher och företag samt ta del av livesända seminarium.

I det förinspelade panelsamtalet Gymnasieelever pratar om sitt gymnasievallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster svarar gymnasieelever från olika program på frågor om sitt gymnasieval. Icke att förglömma är att ta del av Yrkeskampen där klasser i årskurs 8 och 9 tävlar mot varandra i olika yrkesgrenar. Tävlingen livesänds den 7 oktober.

Praktikplatsen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kommer även framåt att publicera förinspelade webbinarier från arbetslivet. Eleverna får då lyssna till yrkesverksamma personer från arbetslivet som berättar om den egna verksamheten, vilka yrken och kompetenser som efterfrågas och andra frågor som elever kan tänkas vilja få svar på. Senare i höst kommer det även vara möjligt att ta del av ett livesänt studiebesök på ett företag - håll er uppdaterade för mer information!

Sidan om stöd vid inställd prao på Praktikplatsen.se uppdateras kontinuerligt.

Kontakt

Har ni frågor om Göteborgsregionens erbjudande av stöd vid inställd prao? Kontakta Emma Theiland Nilsson.

Senast uppdaterad: 2020-09-30 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund