Yrkesgymnasiets Carolina Alexandersson premierades med Utmärkelsen för årets yrkeslärare

UTMÄRKELSEN. Carolina Alexandersson, hotell- och turismlärare på Yrkesgymnasiet Göteborg, tilldelades 2019 Utmärkelsen i kategorin årets yrkeslärare, för sina insatser i samverkan mellan skola och arbetsliv. Vi har pratat med Carolina om arbetet som lett fram till Utmärkelsen.

Samtliga vinnare av Utmärkelsen 2019 direkt efter prisutdelningen på Gymnasiedagarna och Future Skills.

”Årets yrkeslärare sprider ständigt positiv energi och inspirerar både elever och kollegor att utvecklas och förbättra sina egna färdigheter. Med ett gediget nätverk som sträcker sig internationellt ges eleverna en bredare kunskap och förståelse för branschen och dess yrkesmöjligheter.”

Så lyder en del av juryns motivering till årets yrkeslärare. En motivering som klingar väl med det faktum att Carolina under prisutdelningen av Utmärkelsen befann sig i Belgrad för att se på möjligheterna att arrangera utbytesresor för sina elever.

Vill ge eleverna ett brett perspektiv och kontaktnät

–Nu är det klart att vi kommer åka med årskurs tre till Serbien i maj för två dagars studiebesök. Jag hoppas verkligen vi kan få ett fortsatt samarbete och att de även besöker oss. Jag vill att eleverna ska känna att de har hela världen som sin arbetsplats och jag tror att det är jätteviktigt att visa hur det går till på andra skolor och hur de arbetar där. Men även att eleverna får ett brett kontaktnät redan i ung ålder, säger Carolina Alexandersson.

Medan Carolina befann sig i Belgrad fanns flera av hennes elever på plats på Gymnasiedagarna och Future Skills och agerade besöksvärdar som en del i sin utbildning. Det blev stora hejarop efter informationen om att deras lärare belönats Utmärkelsen.

–Eftersom jag befann mig i Belgrad med dålig mottagning så strömmade alla meddelanden och samtal in samtidigt från elever och kollegor. Det är fantastiskt att få Utmärkelsen, det lyfter ens arbete och jag är verkligen tacksam!

Nomineringen en hyllning från kollega

Carolina nominerades till Utmärkelsen av kollegan Hanna, bland annat för sin positiva inställning som motiverar såväl elever som kollegor. Carolina själv nämner att hon försöker se varje enskild elevs olika förutsättningar och behov, samtidigt som hon gärna uppmuntrar dem till att prestera på topp.

Som avslutande råd till andra lärare och skolor nämner Carolina vikten av en bra dialog med APL-platserna. Det är betydande att det finns en tydlig plan för en lyckad samverkan. För Carolina handlar det även om att se glädje och känna stolthet över sin profession.

 

Om utmärkelsen

Utmärkelsen är ett pris som årligen delas ut till skolor, företag och yrkeslärare i Göteborgsregionen, för att lyfta och uppmärksamma deras arbete för en samverkan mellan skola och arbetsliv.

Vinnarna väljs ut av en jury bestående av representanter för näringslivet och fack samt utbildningspolitiker. I bedömningen utgår juryn bland annat från hur många elever som är delaktiga, om det finns några resultat kopplat till samverkan och om det finns ett uttalat mål eller plan för hur samverkan ska fortsätta.

Inför prisutdelningen pågår varje år en nomineringsprocess, där det är möjligt att nominera sig själv eller någon annan till priset. Vill du credda någon (eller dig själv!) med priset? Läs mer om nomineringsprocessen och gör en nominering på trippus.net/utmarkelsen2020länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kontaktperson på GR: Emma Theiland Nilsson

Senast uppdaterad: 2020-03-16 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund