Nu är Teknikcamp 2019 i full gång!

I fredags samlades ett 30-tal tjejer hos Ericsson på Lindholmen i Göteborg. På schemat stod kick off av årets Teknikcamp, ett sommarläger där tjejer från årskurs 7 och 8 samlas för att lära känna varandra samtidigt som de testar på och skapar med teknik.

Teknikcamp är ett koncept som genomförs inom ramen för Teknikcollege, en samverkansplattform mellan skola och näringsliv i Göteborgsregionen. Campet anordnas i syfte att inspirera fler unga tjejer till att våga intressera sig för teknik, genom att ge möjlighet att testa på bland annat VR-glasögon, programmering och produktutveckling.

– Många tjejer väljer bort teknikutbildningar, utan att egentligen veta vad de väljer bort. Det finns så mycket häftiga jobb inom teknik och så mycket olika yrkesvägar att ta. På campet vill vi vidga tjejernas vyer och visa på just det – och på att teknik är kul! säger Helene Stensson, projektledare för Teknikcamp och regional processledare för Teknikcollege i Göteborgsregionen.

Göteborg och Kungsbacka

Teknikcamp 2019 arrangeras i Göteborg och Kungsbacka, men den första dagen möttes alla tjejerna för en gemensam kick off hos Ericsson på Lindholmen. Under dagen besökte de Ericssons ”Garage”, en lokal hos Ericsson där fokus ligger på kreativitet och nyfikenhet. Här testade de bland annat på att att programmera Legorobotar.

Dessutom besökte tjejerna Smarta Fabriker, ett samarbete mellan skola och näringsliv och en plattform för att skapa kompetens och sprida kunskap om industriell digitalisering. Här fick de bland annat göra egna VR-glasögon att använda med sin egen telefon, testade på hur det är att samarbeta och ge instruktioner med hjälp av teknik och provade VR-upplevelse med bl.a. svets och CAD.

Kommande tre dagar, måndag till onsdag, kommer tjejerna spendera i Göteborg respektive Kungsbacka. På schemat står bland annat tillverkning av badbomber, design och modellering i CAD-program och hela designprocessen i att utveckla en ny Volvobil i miniformat.

 

Samverkande skolor: Göteborgs Tekniska College, Lindholmens Tekniska Gymnasium, SKF tekniska College, Elof Lindälvsgymnasiet, Aranäsgymnasiet

Samverkande företag: Ericsson, SKF, Volvo Cars, Tenneco Daros, Stjernberg Automtion, Kaka Arkitekter och Siemens.

Bilder från dagen

Instruktioner genom teknik

Genom teknik är det möjligt att ge instruktioner utan att befinna sig i samma rum.

Instruktioner genom teknik

Under dagen kunde tjejerna skriva ut sina egna VR-glasögon i en 3D-printer

Robotrace

Efter att tjejerna övat sig i att programmera Legorobotar att röra på sig tävlade de mot varandra

testar vr-glasögon


Kontaktperson på GR: Helene Stensson

Senast uppdaterad: 2019-06-17 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund