Du är här:
Hur arbetar Göteborgsregionen (GR) rent praktiskt och vad kan GR göra?
Förbundsstyrelsen beslutade i juni 2016 att Göteborgsregionen (GR) har möjlighet att företräda kommunerna i hälso- och sjukvårdsfrågor på delregional nivå.
En webbplats med information om länsgemensam samverkan inom hälso- och sjukvård och socialtjänst i Västra Götaland och om de delregionala vårdsamverkansgruppernas verksamhet.
GR följer händelseutvecklingen noga, står i kontakt med kommunerna i Göteborgsregionen, övriga kommunalförbund i länet och VästKom.
Här finns samlad information riktad till kommunal vård och omsorg:
För mer information om covid-19:
Nära vård och vårdens medarbetare – ett GR-projekt
Hälso- och sjukvården är inne i en stor omställning till det som benämns som nära vård. Sedan våren 2020 driver GR projektet Vårdens medarbetare, som ska lyfta kommunernas perspektiv i omställningen till nära vård.
Läs om utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård och betänkandet God och nära vård.
Reviderad ”Riktlinje för samordnad individuell plan” i Västra Götaland
Vårdsamverkan i Västra Götaland, VVG ställde sig den 3 november 2020 bakom detta förslag. Riktlinjens mål är att stödja och utveckla arbetet med SIP i Västra Götaland, för att tillse att alla personer med behov av en SIP erbjuds att sådan upprättas. Chefer och ledare kommer att erbjudas informationstillfällen: ”SIP som verktyg i samverkan – för människors hälsa och samhällets hållbarhet i Västra Götaland”. Under 2021 kommer även utbildningstillfällen i SIP att genomföras. Information och utbildning sker delregionalt inom vårdsamverkan.
Webbaserad introduktion för baspersonal inom vård och omsorg
GR lanserade våren 2020 en plattform för webbaserad introduktion av nyanställd baspersonal inom vård och omsorg.
Patienters och anhörigas upplevelser av vård i hemmet under coronapandemin (FoU-studie).
Personcentrering i kommunal vård och omsorg (FoU-studie).
Utökade hembesök hos förstagångsföräldrar (FoU-studie).
Inventering av insatser för personer med samsjuklighet i Västra Götaland (FoU-studie)
Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM)
För att det väntade barnet inte ska fara illa kan det behövas stödinsatser under graviditeten både från kommun och region. Nu finns en ny länsgemensam riktlinje för oro vid väntat barn.
Kunskapsstyrning i samverkan
Kunskapsstyrning handlar om att utveckla, sprida och använda bästa möjliga kunskap inom hälsa, vård och omsorg. Det övergripande syftet är att få en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård och omsorg. Systemet för kunskapsstyrning byggs på nationell, regional och lokal nivå samt i samverkan mellan olika nivåer. I Västra Götaland arbetar kommunerna (via VästKom) och Västra Götalandsregionen tillsammans i de kunskapsstyrningsfrågor som rör båda parter.
Sittande persontransport vid misstänkt eller bekräftad covid-19-smitta
Nu har rutinen för sittande persontransport vid misstänkt eller bekräftad covid-19-smitta uppdaterats.
Nytt nätverk för MAS och MAR
Socialchefsnätverket i Göteborgsregionen har beslutat att starta ett nätverk för medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS) och i de fall kommunerna har en medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR). Syftet är att genom kollegialt stöd, ge bättre förutsättningar för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av patientsäkerheten i den kommunala hälso- och sjukvården. Nätverket är ett forum för erfarenhetsutbyte, omvärldsanalys, kompetensutveckling samt hälso- och sjukvårdsfrågor.
Hälso- och sjukvårdsavtalet
Revidering av avtalet startar upp i länet i oktober 2020 och kommer pågå under hela 2021. Revideringen omfattar huvudavtalet samt underavtalen: Ramavtal om läkarinsatser inom kommunernas hälso- och sjukvård, överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk av alkohol, droger och spel om pengar. Ett nytt identifierat område i hälso- och sjukvårdsavtalet kommer handla om ansvar och samverkan specialiserad hälso- och sjukvård i hemmet. Överenskommelsen om Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård ska utvärderas hösten 2020 och förslag till ny överenskommelse ska tas fram under 2021. Detta arbete kommer samordnas med ovan revidering och gemensamma områden behöver identifieras. För kommunerna kommer Jeanette Andersson, Madelene Nilsson och Angela Olausson på VästKom processleda tillsammans med VGR. Fem arbetsgrupper ska utses kopplat till de olika avtalen/överenskommelserna. Nominering av deltagare till arbetsgrupper pågår via socialchefsnätverket på GR.
Kompetens- och verksamhetsutveckling
Göteborgsregionen (GR) erbjuder kompetens- och verksamhetsutveckling för personal i kommunal verksamhet samt inom hälso- och sjukvårdsområdet.
Länkar
Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.