Webbinarium: Arbetsmarknadspolitikens utveckling

Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) bjuder in till ett kostnadsfritt webbinarium den 5 maj.

För några decennier sedan var svensk arbetsmarknadspolitik internationellt välkänd och ett föredöme på sina håll. Det som en gång hette AMS fick återkommande besök av utländska delegationer som ville veta hur man gjorde i Sverige. Särskilt var det satsningarna på s.k. aktiva åtgärder som väckte uppmärksamhet.

I dag är situationen mycket annorlunda; svensk arbetsmarknadspolitik har skalats ner och står inte längre i blickpunkten som tidigare.

Detta seminarium belyser ur olika infallsvinklar vad som har hänt och hur det ser ut nu. Därtill ställer den pågående covid-19 krisen, och den medföljande lågkonjunkturen, oss alla inför en ny situation. Är arbetsmarknadspolitiken rustad för detta?

Daniel Fredriksson kommer att inleda med att sätta svensk arbetsmarknadspolitik i internationellt perspektiv. Därefter följer tre föreläsningar som koncentrerar sig på utvecklingen i Sverige. Mattias Bengtsson har sitt fokus framför allt på den aktiva arbetsmarknadspolitiken och hur den alltmer hamnat i periferin. Den tredje presentationen görs av Jayeon Lindellee och handlar om de s.k. passiva åtgärderna - understöd vid arbetslöshet - och vad som har skett genom att nya försäkringslösningar har tillkommit. Slutligen tar sig Gunilla Bergström an kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken - en roll som förefaller bli allt viktigare - och gör då några konkreta nedslag i Göteborgsregionen.


Program

13:15 - 13:20 Välkomna!

13:20 - 13:45 Arbetsmarknadspolitik i internationellt jämförande perspektiv
Daniel Fredriksson, FD, SOFI, Stockholm

13:45 - 14:10 Från politikens centrum till periferin. Omvandlingen av aktiv arbetsmarknadspolitik i Sverige
Mattias Bengtsson, docent, Sociologi och arbetsvetenskap, GU

14:10 - 14:25 Paus

14:25 - 14:50 Facken och trygghet för arbetslösa i Sverige - trepelarmodellen och dess fördelningsmässiga konsekvenser
Jayeon Lindellee, FD, postdoktor, Socialhögskolan, Lund

14:50 - 15:15 Lokal arbetsmarknadspolitik: kommunala perspektiv och insatser
Gunilla Bergström, FD, FOU i Väst/Göteborgsregionen

Tid & plats

Tisdagen den 5 maj kl. 13:15–15.15 online. Genom att anmäla dig länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterfår du en länk som leder till webbinariet.


Gratis & öppet för alla

Seminariet är kostnadsfritt och riktar sig till alla intresserade.


Frågor?

Välkommen att kontakta Tomas Berglund.

Webbinarium – så här funkar det
Genom att anmäla dig kommer du att få en länk som leder till webbinariet. Du kan välja om du vill ladda ner Zoom programvara eller om du vill delta via webbläsaren.

Endast föreläsarna kommer att synas och höras under webbinariet, du som åhörare behöver därmed ingen webbkamera eller headset. Frågor ställs via chatt till föreläsarna.

Varje föreläsning är cirka 20 minuter och därefter följer en 5 minuter lång frågestund där moderatorn läser upp frågor som ni ställt till föreläsarna via chatten.

Webbinariet kommer att starta 13:15, men vi rekommenderar att du klickar på länken till seminariet 10 minuter i förväg för att se att du kommer in och tekniken fungerar som den ska. Skulle du ha problem med att komma in, vänligen mejla Moa Persson så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig.

Seminariet kommer att spelas in, men bara föreläsarna kommer att synas i bild på inspelningen.

Senast uppdaterad: 2020-12-11 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund